Richtlijnen goede voeding ook voor diabetespatiënten

Voor iedereen is het belangrijk om gezond te eten. Je voeding is namelijk de basis van je gezondheid. Met je voeding krijg je allerlei stoffen binnen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Iedere dag een ruime portie groenten, 2 stuks fruit, wat zuivel, volkoren granen en een handje noten geven je een goede basis. Eet daarnaast regelmatig peulvruchten, wat vis, een eitje en af en toe een stukje vlees.

Met de Schijf van 5 heeft het Voedingscentrum een mooi handvat gemaakt dat je kunt gebruiken om je voeding optimaal samen te stellen. Het helpt je om de gezonde keuzes te maken in het enorme aanbod aan voedingsmiddelen dat er tegenwoordig is.

Naast de goede basis heeft iedereen wel eens trek of zin in iets dat niet in de Schijf van 5 genoemd staat. Een koekje, een stukje chocolade, een handje chips of een keer een frietje. Dit is zeker mogelijk binnen een gezond eetpatroon. Belangrijk is dat je dat soort producten niet teveel en te vaak kiest.

In mijn praktijk bespreek ik deze keuzes met mijn cliënten. We zoeken eerst naar een goede basis, die past bij de leefsituatie van mijn client. De een heeft namelijk een druk gezin met jonge kinderen, de ander een baan met veel vergaderingen en zakelijke afspraken. De een is een enorme zoetekauw, de ander snoept eigenlijk nooit. Daarom is het belangrijk dat het advies en de begeleiding op maat gemaakt is. Daarmee ontwikkel je een nieuwe leefstijl en een gezonder eetpatroon dat bij jou past.

Afgelopen week heeft de Gezondheidsraad naar buiten gebracht dat ook voor mensen met diabetes type 2 geldt dat een eetpatroon volgens de Richtlijnen goede voeding voor hen de beste keuze en advies is. Ik was ontzettend blij toen ik dat bericht las. Dat betekent dat deze mensen ook bij mij terecht kunnen voor vragen en ondersteuning in hun voedselkeuze. Zij behoeven geen specifiek dieet te volgen en kunnen dus gewoon met het gezin mee-eten. Maar ook voor hen geldt dat het erg lastig is om in het oerwoud aan producten die er te koop zijn in de winkel een keuze te maken.

Ik kijk er enorm naar uit om ook deze groep mensen te kunnen adviseren en begeleiden in hun zoektocht naar een gezond en voedzaam eetpatroon. Een gezonde leefstijl kan hen helpen om eventueel overgewicht te verminderen, om zich fitter en vitaler te voelen. Vaak heeft dat tot gevolg dat medicatie kan worden aangepast en/of afgebouwd.

Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten daarvan van de Gezondheidsraad vind je in onderstaande link.

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/11/16/richtlijnen-goede-voeding-voor-mensen-met-diabetes-type-2