Loslaten

Loslaten, niet echt mijn ding. Ik ben niet voor niets zelfstandig ondernemer en voorzitter van een beroepsvereniging. Heb graag de touwtjes in handen, heb graag controle over alles en bepaal graag de richting. Toch komt het momenteel veel op mijn pad, dat loslaten. Dat zal wel een reden hebben denk ik dan zo.

Als ik buiten wandel en goed om mij heen kijk merk ik dat de natuur ook aan alle kanten laat zien dat de periode van loslaten is begonnen. De bomen laten hun bladeren vallen, de duiven in de tuin laten hun jongen alleen, de jonge reetjes in de uiterwaarde lopen niet meer bij mams. Het is de tijd van terugtrekken, klaarmaken voor de winter.

“De herfst is de tijd van loslaten wat je niet meer nodig hebt of wat je tegenhoudt om verder te gaan” las ik laatst. Dat raakt me. Het is dus een periode waar je doorheen gaat om daarna weer verder te kunnen. Pas als je dingen hebt losgelaten is er ruimte om de volgende stap te zetten.

Ik stel mezelf de vraag waarom ik zo’n moeite heb met dat loslaten en waarom dat juist nu zo naar voren komt. En eigenlijk weet ik het wel. Momenteel sta ik op een punt waarop ik nieuwe kansen krijg, nieuwe dingen kan ontwikkelen en ook wil gaan oppakken. Mijn afscheid van de BGN is aanstaande, er komt tijd vrij om andere dingen te gaan doen. Ik krijg meer tijd en energie om in mijn bedrijf te steken of om dromen te verwezenlijken die al langer in mijn hoofd spelen. Het is aanlokkelijk, maar ook wel een beetje eng en spannend. Het leven was de afgelopen periode overzichtelijk. Mijn werk al jarenlang vertrouwd. Ik kende mijn rol, mijn kracht en mijn verantwoordelijkheid. Wist hoe ik daarmee om moest gaan en hoe ik er invulling aan kon geven. Nieuwe dingen oppakken waar ik (nog) geen controle over heb is voor mij lastig en geeft onrust. Onrust omdat ik de controle kwijt raak. Pas wanneer ik mijn behoefte aan controle kan loslaten en kan vertrouwen op de toekomst zal er rust komen en ruimte om verder te gaan. Daar ligt nog een uitdaging…….

Ook in mijn praktijk valt me ineens wat op: oktober en november zijn maanden waarin veel nieuwe cliënten in mijn praktijk komen. Ik heb me vaak afgevraagd waarom juist deze periode. Het zou toch logischer zijn dat mensen na de zomervakantie vol goede voornemens aan de slag willen met hun gezondheid. Maar nu begrijp ik het wel. Ook voor hen geldt waarschijnlijk dat ze juist in de herfst hun oude patronen willen loslaten. Eet- en leefpatronen die hen belemmeren om hun doelen te bereiken. Door deze los te laten en open te staan voor andere keuzes is er voor hen ruimte om fitter te worden en een gezonder gewicht te bereiken.

Zo zie je maar, we krijgen in de herfst allemaal op onze eigen manier te maken met de boodschappen van de natuur. Een schone taak om daarnaar te luisteren.