Dierenwelzijn

Toen ik in mijn middelbare schoolperiode voor de keuze stond om een vervolgopleiding of studie te gaan kiezen heb ik mijn hart voor dieren gevolgd en ben ik begonnen met de studie diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Ik wilde dierenarts worden, dieren helpen, zieke dieren beter maken, goed voor ze zijn.

Van huis uit was ik opgegroeid met dieren om me heen. We hadden thuis honden en katten en ik heb jarenlang paard gereden. Toen ik op mezelf ging wonen was het dan ook niet meer dan normaal dat er altijd wel huisdieren over de vloer waren. Vaak kwamen die op mijn pad. Zoals de kat die in een nachtdienst tijdens mijn coschappen door de dierenambulance werd binnengebracht omdat hij was aangereden. De eigenaar was niet te achterhalen en volgens de veterinair neuroloog was de prognose voor de kat niet best: verlamde achterpoot, verlamde staart en waarschijnlijk incontinent. Toen na een week de eigenaar nog steeds niet was gevonden en de kat niet echt opknapte, besloot ik deze kat een kans te geven en nam hem mee naar huis. Zienderogen knapte hij op en uiteindelijk heeft de kat nog jarenlang prima zijn kattenleven geleefd, inclusief het klimmen in bomen. Slechts het puntje van de staart is altijd gevoelloos gebleven. Of de 2 echte proefkonijnen, wiens proef erop zat en voor wie euthanasie de volgende en laatste stap in het leven zou zijn. Ik heb  ze meegenomen en ze hebben in hun konijnenhok samen nog jaren doorgebracht. Lekker in het stro, in de frisse buitenlucht en met vers hooi en konijnenvoer voorradig.

Goed voor dieren zorgen, oog houden voor hun (natuurlijke) behoeften en ze in hun waarde laten vind ik belangrijk. Daarom kies ik ervoor om bewust met dierlijke voedingsmiddelen om te gaan. Ik kies voor eieren, vlees en zuivel met een “Beter Leven Keurmerk” van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren er aan een product worden toegekend, hoe beter er wordt gezorgd voor het welzijn van het dier in leven. Mijn keuze ligt altijd bij de biologische producten. Deze krijgen 3 sterren. Door voor deze producten te kiezen weet ik dat het welzijn van deze dieren op de boerderij zo goed mogelijk is. Met oog voor het natuurlijk gedrag en de natuurlijke behoeften van de dieren. Zo hebben de dieren meer leefruimte, kunnen kippen scharrelen en een stofbad nemen en graast de koe lekker in de buitenlucht. Ik vind yoghurt heerlijk en eet graag een eitje. Ook geniet ik af en toe van een stukje vlees. Maar alleen als ik weet dat het dier dat mij deze voedingsmiddel levert een goed leven heeft gehad.

De Dierenbescherming voert deze week campagne: “MEER RUIMTE OM TE LEVEN…..BETER!” Ik steun die campagne van harte. Wil je meer weten over het Beter Leven Keurmerk of de campagne, kijk dan op https://beterleven.dierenbescherming.nl/