Corona kilo’s

Sinds half maart zitten we met z’n allen veel meer thuis en is onze bewegingsvrijheid ingeperkt. Alhoewel de maatregelen langzaamaan worden versoepeld, is alles nog lang niet zoals het voor het Corona-tijdperk was. Voor velen van ons geldt nog steeds dat we vanuit huis werken, dat we nog niet kunnen sporten en dat we beperkt de deur uitgaan.

Dat veranderde leefpatroon heeft bij veel mensen geleid tot gewichtstoename. 40% van de vrouwen en 49% van de mannen heeft de afgelopen tijd de weegschaal de verkeerde kant op zien gaan. Grootste oorzaak is teveel snoepen en te weinig bewegen. Het is ook best lastig om de koekjes, chocolade, snoepjes of chips te weerstaan als ze continue binnen handbereik zijn. Velen hebben zich in de lockdown-periode daarnaast gestort op het zelf bakken van taarten en andere lekkernijen. Ook  was de lunch vaak uitgebreider.

Alhoewel een aantal mensen fanatiek is gaan sporten met behulp van YouTube, Zoom of andere digitale middelen, is het voor velen van ons lastig gebleken om aan voldoende lichaamsbeweging te komen.

Omdat we waarschijnlijk nog wel even aan huis gekluisterd zullen zijn hierbij een aantal tips om deze periode gezond en fit door te komen:

  1. Zorg voor regelmaat en ritme gedurende de dag.
    Sta op een vaste tijd op. Plan op vaste tijden de eetmomenten en zorg voor pauzes gedurende de dag. Ga op ongeveer dezelfde tijd naar bed. Hiermee creëer je een gewoonte en een patroon waar het lichaam aan gaat wennen.

  2. Eet gezond.
    Begin de dag met een goed ontbijt, bijvoorbeeld yoghurt met muesli en fruit of volkoren brood met pindakaas en banaan. Sla je lunch niet over, ook al ben je heel druk met van alles bezig. Neem een lekkere salade of wat volkoren brood met groenten als komkommer en tomaat. Een goed gevulde groentesoep zorgt er ook voor dat je er weer even tegen kunt.
    Varieer voldoende bij de warme maaltijd. Neem als basis 200 gram groenten en maak de maaltijd compleet met wat aardappelen, rijst of pasta. Kies voor mager vlees of vis en eet wekelijks peulvruchten. Probeer ook eens wat lekkere vegetarische recepten.

  3. Geen verleidingen.
    Laat je zo min mogelijk verleiden door koek, snoep en snacks. Haal deze producten niet in huis. Als ze er niet zijn kun je ze ook niet opeten. Zorg dat je als tussendoortje altijd fruit, groenten, noten of andere gezonde keuzes in huis hebt.

  4. Drink voldoende.
    Wanneer je de hele dag druk in de weer bent met werk, kinderen, huishouden en waarschijnlijk nog veel meer zaken, dan vergeet je al snel om voldoende te drinken. Dagelijks hebben we zo’n twee liter vocht nodig. Kies zoveel mogelijk voor water, koffie en thee zonder suiker en melk. Zet een kan water op het aanrecht of op je bureau en neem af en toe de tijd om even tot rust te komen met een lekkere kop koffie of thee.

  5. Maak een weekmenu.
    Als je één keer per week een planning maakt van wat je de hele week wilt eten, kun je daar ook je boodschappen op afstemmen. Met een boodschappenlijst en een beperkt aantal keer de supermarkt bezoeken, zul je merken dat je minder ongewenste en ongezonde dingen in je boodschappenkarretje stopt.

  6. Beweeg iedere dag.
    Tot nu toe hebben we best goed weer gehad en konden we naar buiten om te wandelen, hardlopen, fietsen of skeeleren. Heerlijk om er even tussenuit te zijn en een frisse neus te halen. Plan op vaste momenten op de dag of in de week je beweegmomentje. Zo wordt ook dit een gewoonte.

  7. Af en toe iets lekkers mag.
    Nooit meer iets lekkers houdt niemand vol. Spreek daarom met jezelf af dát, wát en wanneer je iets lekkers mag. Zo heb je iets om naar uit te kijken en kun je er ook echt van genieten.

Deze tips geven je in ieder geval wat houvast om de komende weken gezond en fit door te komen. Mocht je persoonlijk advies of begeleiding nodig hebben, dan ben je van harte welkom. Dat kan vanaf 11 mei weer in de praktijk. Maar als je liever telefonisch of via Skype wilt afspreken, dan is dat natuurlijk nog steeds mogelijk.