Fruit uit de regio

De appel- en perenpluk is momenteel in volle gang bij mij in de buurt. Overal zie je de rijpe en gekleurde appels en peren in de bomen hangen. In veel boomgaarden zijn mensen bezig met het plukken van dit heerlijke fruit. Grote kisten worden gevuld en zie je op karretjes achter een tractor richting schuur of veiling vertrekken. Het heeft altijd iets gezelligs; iedereen bezig met het oogsten van fruit dat dan de hele winter gegeten kan worden. Ieder jaar opnieuw.

Ik kan me herinneren dat dat ook al gebeurde toen ik nog jong was. De kisten waren kleiner en de bomen groter. Maar ook toen was er een soort van saamhorigheid om de oogst binnen te halen. Tijdens de pluk belanden er ook appels op de grond. Veelal kunnen die niet meer gebruikt worden voor de verkoop. Mijn vader struinde vroeger regelmatig na de appelpluk de boomgaarden af. Hij verzamelde de gevallen appels en kwam vaak met diverse soorten appels thuis, goed voor appelmoes of appeltaart. “Kloken” noemden we dat. Geen idee of dat een nog bestaand woord is, ik kan het niet vinden in een woordenboek. Het zal wel Betuws dialect zijn. Maar dat woord roept bij mij wel een bepaald gevoel op, een gevoel van “een beetje stiekem iets doen”, van “op zaterdagochtend de natuur intrekken”, van “geen voedsel verspillen”.

Ik heb het voorrecht om in de Betuwe te wonen. Fruit is hier in grote hoeveelheden voorradig en kun je lokaal bij de boer of in de boomgaard kopen. Om mijn steentje bij te dragen aan het milieu kies ik graag voor lokaal of in ieder geval Nederlands fruit van het seizoen. Om dat op mijn fruitschaal te krijgen hoeft het niet over de wereld getransporteerd te worden met boot of vliegtuig. Daarmee is het minder belastend voor het milieu en een duurzamere keuze.

Wil jij je ook inzetten voor duurzaamheid? Kies dan zoveel mogelijk voor fruit van het seizoen en het liefst van Nederlandse bodem. Wil je meer weten over welk fruit je het beste kunt kiezen per maand? Kijk dan op deze webpagina https://www.velt.nu/velt-kalenders/fruitkalender/fruit-maand-maand